Prosta zapiekanka z piersi kurczaka z pieczarkami pod ciastem francuskim

Świetny pomysł na obiad, zwłaszcza, jeśli z poprzedniego dnia zostało nam trochę tłuczonych ziemniaków. Można wykorzystać ciasto francuskie na całej powierzchni ciasta albo pociąć na paski resztę i zrobić paski w stylu szarlotki (tak właśnie ja wykorzystałam moje ścinki). Pierwowzór zapiekanki znalazłam na blogu kwestiasmaku.com, ale go zmodyfikowałam i uprościłam. 


Składniki:
Ciasto francuskie - leniuchy i zabiegani kupują w sklepie, reszta ugniata ciasto kruche:
• 110 g mąki pszennej
• 50 g masła, schłodzonego
• mała szczypta soli
• 1 jajko
• 1 łyżka mleka

Nadzienie:
• ziemniaki tłuczone, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia (powinny zakryć dno naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich 2 łyżki śmietany 30% i łyżkę masła
• 250 g pieczarek
• 2 łyżki oleju
• 1 cebula pokrojona w paski lub kostkę
• duża pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
• można dodać pół kostki grzybowej bulionowej
• 2 łyżki sosu sojowego
• można dodać ser camembert

Ziemniakami zmieszanymi razem ze śmietanką i masłem wykładamy spód naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Na oleju podsmażamy cebulę i kurczaka, gdy cebula się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone w paski pieczarki. Kiedy puszczą sok, dodajemy sos sojowy i bulion. Smażymy dalej aż sos wyparuje i zostanie go niewielka ilość.
Wykładamy pieczarki z kurczakiem i cebulą na ziemniaki.
Na górę możemy wyłożyć pokrojony na plasterki ser camembert. Ostatnią warstwą jest ciasto francuskie – jeśli wykładamy całość to trzeba je podziurawić widelcem, żeby „oddychało”.
Zapiekamy 30 minut / 200 stopni.
Całość powinna wystarczyć na 4 osoby.

Komentarze

Popularne posty